Tellen en getallen

In groep 7 tellen we tot in de miljard. Deze getallen leren we schrijven en ordenen door gebruik te maken van een tabel en de getallenlijn. Hieronder vind je spelletjes en sites om dit te oefenen. 

Leuke spelletjes om thuis te spelen:

* Raad mijn getal. Dit spel speel je met minimaal 2 personen. Speler 1 neemt een getal in het hoofd. Spreek af tm welk getal je gaat en of er een komma in mag zitten. Speler 2 raad het getal. Speler 1 geeft steeds aan of het getal hoger of lager is.

* Getallendictee. Dit spel speel je met minimaal 2 personen. Speler 1 schrijft 5 getallen op. Spreek af tm welk getal je gaat en of er een komma in mag zitten. Speler 1 "dicteert" de getallen aan speler 2. Voor ieder getal dat goed geschreven is krijgt die speler 1 punt (of nog lekkerder: 1 M&M). Daarna draai je de rollen om. Wie heeft de meeste getallen goed geschreven?

* Uit elkaar, in elkaar. Noem een groot getal tm miljoen of miljard (afhankelijk van wat je geleerd hebt). De andere spelers schrijven het getal als een erbijsom op. 1.653.734 wordt dan: 1.000.000 + 600.000 + 50.000 + 3000 + 700 + 30 + 4. Lukt het ook om getallen met een 0 ergens in het midden op te schrijven? Doe het dan andersom. Kun je het getal van de som uitrekenen?

*  Print een A4 tekening of foto uit en plak die op de achterkant van de kaartjes op bijlage 1. Wanneer je het lamineert dan kun je ze vaker gebruiken met een whiteboard stift. Schrijf getallen van groot naar klein tm miljoen of miljard in de vakjes. Leg de kaartjes in de goede volgorde van groot naar klein. Wanneer je het goed gedaan hebt dan ontstaat aan de achterkant weer de juiste tekening.  

Leuke websites te oefenen: