Schrijven

Schrijven kunt u met uw kind oefenen door het lekker veel te laten tekenen en kleuren. Op het Internet zijn diverse werkbladen te vinden met schrijfpatronen. Pas op met het schrijven van letters! Indien u de lettervormen met uw kind wil oefenen, dan kunt u dat het beste even overleggen met de leerkracht.

 

Oefenen van de pengreep:

  • Laat uw kind een potlood vasthouden. Vraag het vervolgens met de vingers in het potlood te "klimmen". Daarbij beweegt het kind het potlood met de vingers omhoog en omlaag.  
  • Laat uw kind met diverse materialen kleuren. Wijs het kind op een goede pengreep (duim en wijsvinger bovenop, de overige vingers eronder om te sturen).  
  • Instructie voor een goede pengreep: maak een pistool van je vingers, leg het potlood op het topje van je middelvinger en onderaan je wijsvinger, pak het potlood dan vast.  

 

Oefenen van de zithouding:

Zorg ervoor dat tijdens het kleuren/tekenen de voeten van uw kind plat op de grond kunnen staan. U kunt eventueel een paar boeken onder de voeten zetten. De stoel moet goed aangeschoven zijn. Het is het beste wanneer uw kind steun in de rug heeft doordat het tegen een rugleuning aan kan zitten. De plaats waar het kind tekent/schrijft moet ter hoogte van de polsen liggen wanneer uw kind de arm vanaf de elleboog plat op tafel legt.